Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Fredrik Schlyter

Goda råd till den Kriminalpolitiska debatten?

AnnBritt Grünewald som har engagerat sig för humanism, medmänsklighet, rättvisa och demokrati under 28 år i kriminalvården, därav 19 år som anstaltschef skriver här några rader om den kriminalpolitiska debatten.

Lika regelbundet som isen lägger sig på vintern och går opp på våren inträffar valrörelserna. Då tas nästan all mediabevakning över av politiken. Den politiska debatten idag handlar mycket om kriminalpolitik som är ett område där det är lätt att vara känslomässig, ägna sig åt kampen mellan den onda och det goda, den kamp som finns inom oss alla som ett existentiellt livsvillkor.  Denna debatt har blivit mer och mer ointressant eftersom den är så hårt präglad av fake news och frånvaro av kunskaper om vetenskap och beprövad erfarenhet.
Tack och lov jobbar de flitiga forskarna på och får en och annan debattartikel publicerad i massmedierna. Någon debatt blir det sällan. Ämnet är för svårt för politiker och journalister, det visade förra veckan en undersökning från Statistiska Centralbyrån om allmänhetens förtroende för våra samhällsinstitutioner. Trovärdigheten hos journalister och politiker låg i botten.

För min del har den kriminalpolitiska debatten blivit mer och mer ointressant. Jag deltar inte heller i bruset på sociala medier där man ostraffat kan skriva vilka lögner som helst inklusive bedriva hat och hotkampanjer  Man är helt enkelt tvungen att idag söka sanningen på andra mera tidskrävande sätt. I kulturen kanske? Poesi, film och teater borde få större plats i den kriminalpolitiska debatten.

Det händer att man kör bort sig och inte hittar hem. Det hände oss en gång i Polen. På den tiden fanns ingen GPS och desperationen ökade. Då räddades vi av en vänlig polsk präst som kom gående i sina långa kjolar och sin svarta hatt. På vår fråga om den rätta vägen svarade han:” Mina barn! Hur har ni hamnat i denna prekära situation? Misströsta inte. Med min vägledning och några välplanerade trafikbrott ska ni nog komma in på den rätta vägen!”

Goda råd till den Kriminalpolitiska debatten?

AnnBritt Grünewald, Säter

Författare till bl.a. TROTS allt möjligt, Rädda barnen – bekämpa kriminaliteten 

Kommentarer är stängda.