Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Blå man från Transjöhyttan

Tänk om kvinnovåldet är rasisternas fel

En krönika av Andreas Magnusson


Ända sedan kriminalpolitiken blev en penispump för impotenta politiker har den fastnat i ett mantra om gängkriminalitet, dödsskjutningar, sprängdåd och bilbränder.

Sådant som osäkra män hellre pratar om än att behöva bry sig om sitt eget och kompisarnas relationsvåld.

Högerpopulister i Sverige har en uttalad agenda. De vill visa att Sverige är trasigt och de vill visa att det är invandringen som har tagit sönder landet. Därefter vill de visa hur starka de själva är när det gäller att sätta hårt mot hårt, stänga gränser och slänga ut invandrare med huvudet före.

Mäns våld mot kvinnor passar jättedåligt in i den agendan. För det blir uppenbart att det inte är invandrare som är det stora problemet utan sådana som mig: Män.

Män står för ungefär fem gånger så stor andel av den totala brottsligheten som kvinnor, men ungefär tvåhundra gånger så stor andel av sexualbrotten och nästan femton gånger så stor andel av morden.

Vi är fullständigt livsfarliga både för kvinnor och oss själva. Risken att utsättas för ett våldsbrott av en man är extremt mycket högre än risken att utsättas för ett våldsbrott av en invandrare. Man borde egentligen slänga ut oss ur landet eller låta oss leva i särskilda no go-zoner.

Men eftersom högerpopulister hos Sverigedemokraterna, högerpopulister hos Moderaterna, högerpopulister hos Kristdemokraterna och en del ”liberala” och socialdemokratiska politiker också gillar att pumpa upp sig med sin kriminalpolitiska penispump tar man inte tag i relationsvåldet. Det är inte coolt nog.

Ungefär en femtedel av alla anmälda misshandelsbrott rör misshandel i nära relationer och där är samtidigt mörkertalet störst. Många kvinnor undviker att anmäla av rädsla för konsekvenser, av rädsla för att inte bli lyssnade på.

De vanligaste brottstyperna när det gäller våld i nära relationer är systematiska kränkningar och försök att inskränka någons frihet. Kvinnor och män utsätts ungefär lika ofta för våld i nära relationer men det är betydligt vanligare att kvinnor misshandlas så illa att de behöver uppsöka vård.

Ungefär 30% av de kvinnor som utsätts för misshandel i nära relationer behöver uppsöka vård. Motsvarande siffra för män är 3%.

Det verkar inte finnas något samband mellan invandring och den här sortens våld, lika lite som det tycks finnas något samband mellan invandring och dödligt våld i stort.

I Finland är det dödliga våldet i relation till invånartal högre än i Sverige trots att de har betydligt lägre invandring. I Norge är däremot det dödliga våldet betydligt lägre än i Sverige men där är istället det dödliga våldet mot kvinnor högre än vad det är i Sverige.

Tänk om det är så att politiker har undvikit att ta tag i de här frågorna eftersom papegojatugget om gängkriminalitet har stulit allt fokus. Tänk om det är så att de har struntat i problemet eftersom det inte har gått att koppla ihop det med invandring.

Tänk om det på riktigt är rasisternas fel att samhället är genommarinerat av taskiga värderingar där män hetsas att vara hårda, känslokalla och skoningslösa.

Tänk om det också är rasisternas fel att rättsväsendet agerar så sent och tafatt att det till slut kostar kvinnor livet.

Andreas Magnusson

Gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Krönikan har tidigare publicerats i Para§raf där han är en av de fasta krönikörerna.

Kommentarer är stängda.