Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Flera unga kan få hantera fångar på sommarjobbet

Dagens Nyheter skriver:

Antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken är tillbaka på nivåerna före pandemin och arbetslösheten minskar. Kriminalvården är en av de som annonserar flest platser.

– Jobbet här har lärt mig att hur jag ska handskas med konflikter, säger Martina Sjöström, som vikarierar på Skenäsanstalten i Norrköping.

Kriminalvården behöver byggas ut och är i stort behov av nyrekryteringar – under de kommande tre åren behövs 2 500 nya helårsarbetare och redan nu söker myndigheten cirka 2 000 sommarjobbare, runt om i hela Sverige, från Ystad till Haparanda. Flest lediga sommarjobb finns som kriminalvårdare, men även andra yrkesgrupper efterfrågas så som lärare och kökspersonal.

_ _ _ _

Martina Sjöström tycker att sommarjobbet och extratjänsten på anstalten har fått henne att växa som person – det har givit henne en större förståelse för människor. Tidigare arbetade hon som centralvakt med generellt säkerhetsarbete. I sommar kommer hon att arbeta som kontaktman med ansvar för att förbereda klienter inför arbetslivet och ett liv i frihet.

– Yrket har resulterat i att jag kan stå på mig mer i mitt privatliv och jag har fått en helt annan självrespekt. Den klientnära biten är viktig med motiverande samtal för att de intagna ska komma bättre ut. Det gäller att lyssna och vara lyhörd och känslan när man når fram till en intagen är otrolig.

– Jag blir glad av att göra skillnad. Det blir så tydligt att är det något man vill vara i sitt arbetsliv så är det att vara viktig för någon.

Läs artikeln i Dagens Nyheter

Kommentarer är stängda.